Terug naar overzicht

Uw woning verkopen? Niet zonder de noodzakelijke documenten!

13 februari 2024
Bij het verkopen van een woning is het essentieel om over de juiste documentatie te beschikken. Verschillende attesten spelen een cruciale rol in het verkoopproces, en het is belangrijk om te weten welke documenten nodig zijn om de verkoop succesvol af te ronden. 
Wij sommen ze hieronder één voor één op, zodat u een handig overzicht verkrijgt.

Eigendomstitel of aankoopakte van de woning

Om te bewijzen dat je de wettige eigenaar van de woning bent, is de eigendomstitel of notariële aankoopakte noodzakelijk. Ook kan door dit document onderzocht worden of er bijzondere voorwaarden of erfdienstbaarheden op dit perceel rusten. Dit document wordt beheerd door de notaris die het heeft opgesteld. Hoogstwaarschijnlijk bezit u zelf een afschrift van deze akte. Na het verlijden van de akte wordt in vele gevallen een kopie meegegeven aan de kopers. Sinds 2015 kan u makkelijk akten digitaal raadplegen via verschillende digitale platformen. 

Bodemattest

Een bodemattest is vereist om aan te tonen dat de grond waarop de woning zich  is, niet vervuild is. OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, staat in voor de aflevering van deze attesten.
Een attest moet wel afgeleverd zijn na 1 juni 2008. Attesten van voor deze datum kunnen nooit als geldig worden geacht.
Indien er geen verontreiniging wordt waargenomen op het perceel blijft het bodemattest in principe geldig, zolang het kadastraal nummer niet wordt aangepast en er intussen geen bodemverontreiniging of eigendomsoverdracht plaatsvond.

Kadastrale legger en kadastraal plan

Het uittreksel van het kadaster of de kadastrale legger bevat essentiële informatie over het eigendom, zoals de perceeloppervlakte, het perceelnummer, het jaar van opbouw en het kadastraal inkomen.
Het kadastraal plan geeft inzicht geeft in de perceelgrenzen en de gebouwde constructies.

Energieprestatiecertificaat (EPC)

Het EPC-attest geeft informatie over de energiezuinigheid van de woning. Het moet worden opgesteld door een erkend energiedeskundige en is doorgaans 10 jaar geldig, indien het opgesteld werd vanaf 2019. Energieprestatiecertificaten opgemaakt voor dit jaartal zijn sowieso niet meer geldig, ook al staat er een andere datum opgenomen op het certificaat.
M VASTGOED - HEULE

Attest van elektrische keuring

Het keuringsattest van de elektrische installatie informeert de koper over de staat van de elektrische voorzieningen. Het blijft 25 jaar geldig, tenzij er fundamentele veranderingen plaatsvinden, denk maar aan uitbreiding van de installatie, of het attest niet conform blijkt. In deze gevallen is er een herkeuring vereist binnen de 12 of 18 maanden na de notariële akte.

Informatie over overstromingsrisico's

Bij het verkopen van een huis bent u als verkoper verplicht de koper te informeren over het overstromingsrisico van de woning of grond, onderwerp van de verkoop. De nodige kaarten en documenten kunnen online aangevraagd worden.

Informatie over onroerend goed & voorkooprecht

Als de woning historische waarde heeft, dient de verkoper mogelijke kopers op de hoogte te stellen van bescherming of opname in het erfgoedregister sinds 1 januari 2015. Het nodige document om dit aan te tonen kan online aangevraagd worden.

Checken of op het pand een voorkooprecht gevestigd is kan ook online gebeuren. Dit wil zeggen dat een andere instantie, bijvoorbeeld een woonmaatschappij of een lokaal bestuur, voorrang heeft om het desbetreffende onroerend goed aan te kopen

Postinterventiedossier (PID)

Voor woningen gebouwd of gerenoveerd na mei 2001 is een postinterventiedossier noodzakelijk. Dit bevat alle technische informatie met betrekking tot structuur en gebruikte materialen en wordt verkregen bij de aannemer of bouwheer. Dit dossier kan veel verschillende documenten bevatten, zoals foto’s van de uitgevoerde werken, technische fiches, offertes en facturen.
Woningen gebouwd voor mei 2001 die daarna nooit gerenoveerd zijn, hebben geen postinterventiedossier nodig.

Stedenbouwkundig uittreksel

De stedenbouwkundig inlichtingen bevestigen dat alle vereiste vergunningen zijn verkregen, er geen bouwovertredingen zijn en er geen dagvaarding is uitgebracht.  Het document verschaft ook informatie inzake milieu, eventuele leegstand en andere cruciale onderwerpen.
Belangrijk om te weten is dat dit stedenbouwkundig uittreksel nooit ouder mag zijn dan 1 jaar bij de verkoop, zowel bij de verkoopovereenkomst als bij de notariële akte.

Asbestattest

Voor woningen gebouwd vóór 2001 is een asbestattest verplicht, gezien het gebruik van asbesthoudende materialen tot dat jaar was toegestaan. Enkel een erkend asbestdeskundige kan dit attest opstellen en heeft een geldigheid van 10 jaar, net zoals een EPC-certificaat.

Stookolietankkeuring

Indien de woning met stookolie wordt verwarmd, moet de stookolietank voldoen aan wettelijke normen om bodemverontreiniging te voorkomen. Aan de hand van een stookolietankkeuring kan dit bewezen worden. Het maakt niet uit of de stookolietank ondergronds of bovengronds geplaatst werd, er is altijd een attest van keuring nodig. Het attest wordt opgesteld door een erkend keurder en wordt door de verkopers als bewijs overgemaakt aan de kopers.
Wenst u nog bijkomende informatie omtrent deze verscheidene documenten, Contacteer ons of bel ons via het telefoonnummer 056 190 100.

Gerelateerde artikelen