Terug naar overzicht

Papierwerk in verband met het kopen van een huis in Spanje

23 januari 2022
Kopen in Spanje hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het kan voor buitenlanders vaak verwarrend zijn vanwege de verschillen in hun juridische- en belastingstelsel. Het vinden van de juiste advocaat kan het hele proces een stuk eenvoudiger maken. Wij kunnen hierbij helpen met de juiste aanbevelingen. Idealiter heb je een advocaat nodig die zowel Spaans als jouw moedertaal spreekt en die bekend is met de vereisten voor kopers uit het buitenland.

Numero de Identidad de Extranjero (NIE)

Eenvoudig gezegd is dit een identificatienummer voor buitenlanders. Je hebt het nodig voor alles wat een officieel proces in Spanje met zich meebrengt, het is dus de moeite waard om zo snel mogelijk een aanvraag in te dienen om vertragingen te voorkomen. Je hebt het NIE-nummer nodig voordat je het eigendomsbewijs voor jouw eigendom tekent, wat in de praktijk betekent dat je dit minstens een maand moet vooraf aanvragen voordat je verwacht dat dit zal gaan gebeuren.

Volmacht (Poder Notarial)

Dit geeft jouw wettelijke vertegenwoordiger toestemming om namens jou op te treden in termen van betalingen en het ondertekenen van akten. Dit is met name handig als je momenteel in een ander land woont. Zo hoef je niet steeds vanuit België naar Spanje te komen voor ieder klein document te ondertekenen.

Voorlopig koopcontract (Documenta reserva)

Op het moment dat je een aanbieding op een woning doet, kan je worden gevraagd om een voorlopig koopcontract te ondertekenen. Dit betekent dat het eigendom van de markt wordt gehaald en dat de koper het aan jou tegen de aangegeven prijs zal verkopen. Je wordt gevraagd om een aanbetaling te doen en die je zult verliezen als je je uit de verkoop terugtrekt, tenzij de verkoop om wettelijke redenen geen doorgang kan vinden.
Nadat alle controles zijn voltooid en de details van de verkoop zijn vastgesteld, wordt er een privé koopcontract opgesteld. Door dit te ondertekenen en een substantieel bedrag te storten, verbind jij je ertoe om de woning te kopen. Als de koper zich na deze fase terugtrekt, zijn ze aansprakelijk voor het tweemaal het terugstorten van de aanbetaling die jij hebt betaald.

Nota Simple

Dit is een vereenvoudigde versie van de ondertekende akte waarin staat wat er is geregistreerd bij het kadaster, wie de eigenaar is en of er geld verschuldigd is. De nota simple moet beschikbaar zijn bij ons als makelaar en jij (of jouw advocaat) moet deze controleren voordat je een voorlopig koopcontract ondertekent en de bijbehorende aanbetaling betaalt.

Het eigendomsbewijs (Escritura)

Met de ondertekening van de Escritura wordt de verkoop voltooid en dit moet bij een notaris worden gedaan. Dit omvat het betalingsproces en de details van alle definitieve regelingen. Na het uitvoeren van deze betaling ontvang je de sleutels van jouw nieuwe woning. Het kadaster moet binnen tien dagen op de hoogte worden gesteld van de verandering van eigenaar. Jouw notaris kan dit voor je regelen als je hierom vraagt.

Het benoemen van een notaris

Als koper heb je het recht om een notaris te kiezen, maar het is de moeite waard om ervoor te zorgen dat ze lokaal zijn, omdat je deze persoonlijk moet bezoeken, tenzij je iemand een volmacht hebt gegeven. Een notaris is in dienst van de Spaanse overheid om juridische documenten te certificeren, die in dit geval verband houden met de verkoop van een onroerend goed. De notaris zal normaliter niet meedoen tot het einde wanneer hij enkele basiscontroles zal uitvoeren, de handtekening van de eigendomsbewijs (of Escritura) zal regelen en soms het eigendom zal registreren.

Een notaris is er niet om je te adviseren wat er in jouw belang is, maar hij
controleert gewoon of de documentatie juridisch bindend is.


Het vinden van een betrouwbare tweetalige advocaat is daarom van vitaal belang. Vraag een onafhankelijke advocaat ook om alle contracten voor je te controleren. Zelfs als jouw Spaans vloeiend is, kunnen er juridische termen verloren gaan bij het vertalen.
 

Het benoemen van een onafhankelijke advocaat

Juridisch gezien hoef je bij het kopen van onroerend goed in Spanje geen advocaat aan te stellen. Voor een relatief kleine vergoeding kan het echter de moeite waard zijn om de bureaucratie in het buitenland het hoofd te kunnen bieden. Een advocaat kan je geld, tijd en stress besparen. M Casa werkt lokaal met door ons geverifieerde advocaten samen die we steeds kunnen aanbevelen.

Verhuur van een vakantiewoning

Als je van plan bent om jouw huis op korte termijn te gaan verhuren, moet je ervoor zorgen dat je in overeenstemming met de Spaanse wetgeving handelt. Op veel gebieden gelden beperkingen, niet alleen voor het verhuren van een privé woning, maar ook voor het verhuren ervan aan toeristen. De regels zijn afhankelijk van de regio waarin de accommodatie zich bevindt en de boetes kunnen aanzienlijk zijn als blijkt dat je illegaal handelt.

Als je van plan bent om een gemeenschappelijk eigendom te kopen, moet je controleren of er regels zijn die kunnen voorkomen dat je de woning kunt verhuren.

Dingen om te onthouden:

 1. Je bent wettelijk verplicht om een energie efficiëntie certificaat te verkrijgen.
 2. Je moet jouw verzekeringsmaatschappij op de hoogte brengen van jouw voornemen om de woning te verhuren.
 3. Je moet jouw huurinkomsten bij de Spaanse autoriteiten opgeven.

Verzekering

Je moet de kosten voor het verzekeren van jouw woning in Spanje op een permanente basis in gedachten houden. De kosten hiervan zullen sterk variëren en afhankelijk zijn van het type woning en waarvoor je het wilt gaan gebruiken.

Opmaken van een Spaans testament

Het juridisch bindend maken in zowel jouw eigen land als het land waarin je woont, beschermt jouw gezin en jouw vermogen. Volgens de huidige EU-wetgeving kun je als het gaat om het verdelen van jouw nalatenschap kiezen tussen de wetten van de twee landen. Je moet juridisch advies inwinnen omdat regels vaak kunnen veranderen.

7 vragen die je moet stellen voordat je geld overhandigt

Deze vragen zijn niet zo angstaanjagend als dat ze klinken, maar jij, jouw makelaar of zeer waarschijnlijk jouw advocaat kan al deze informatie bij het kadaster opvragen.
 1. Heeft de persoon die deze woning bezit het recht om het te verkopen?
 2. Zijn alle bouwvergunningen in orde, vooral als dit een nieuwe woning is?
 3. Zitten er huurders in het pand?
 4. Zijn er bouwbeperkingen op het perceel van toepassing?
 5. Wat is de kadastrale waarde (de waardering van het kadaster) van het onroerend goed? Dit zal je informatie geven over de aankoopbelasting die je moet betalen.
 6. Als het huis nieuw is of gepland staat, is er dan een verzekering voor het geval van structurele defecten?
 7. Is er geld verschuldigd ten opzichte van het eigendom, d.w.z:
 • Een hypotheek
 • Rechterlijke beslissingen of gerechtelijke procedures
 • Jaarlijkse onroerendgoedbelasting

Maak je geen zorgen

Wij van M Casa nemen graag heel wat van deze taken van je over. Je droom moet een droom blijven en geen nachtmerrie.
Je kan natuurlijk altijd zelf zoeken en alle papierwerk gaan regelen, maar je zal al snel merken dat dit soms een eindeloze zoektocht wordt.

Heb je bijvoorbeeld een huis op een website of bij een makelaar gezien? De foto’s zien er mooi uit, maar... wat zijn eventuele obstakels? Voordat je naar Spanje afreist zullen wij dit voor jou bekijken, ook als deze woning bij een andere makelaar te koop staat.

Het is onze taak om je de juiste eigendommen aan te bieden.

Je laat ons jouw wensen weten, je budget en wat voor jou erg belangrijk is, zoals de ligging ten opzichte van winkels of luchthaven. Wij kijken wat er voor jou op de markt is en brengen je in contact met de eigenaren of de verkopende partij. Zo wordt jouw korte tijd in Spanje optimaal benut, worden alle afspraken door ons vastgelegd en verwachten de verkopers ons.
 
Bekijk onze selectie

Een droomhuis gevonden? Afspraak over de prijs?

Dan begeleiden wij je verder naar een onafhankelijke advocaat, die niet voor een makelaarskantoor werkt, maar voor jou, als koper, werkt. Hij doorzoekt jouw dossier en zorgt ervoor dat je veilig aankopen kunt doen in Spanje. De functie van notaris in Spanje beperkt zich tot het registreren van de akten, dus gedegen begeleiding vooraf is noodzakelijk. Op de dag van de akte zijn wij aanwezig op het kantoor van de notaris, wij staan je bij voor, tijdens en na de aankoop.
 
Meer over M CASA

Gerelateerde artikelen