Terug naar overzicht

Het Energieprestatiecertificaat (EPC)

5 januari 2024
Een EPC, of energieprestatiecertificaat, is een cruciaal attest of document om de energiezuinigheid van een gebouw te evalueren. Met name voor residentiële eenheden, zoals woningen, appartementen, en collectieve woongebouwen, verschaft het EPC waardevolle informatie aan potentiële kopers of huurders. Wij als vastgoedkantoor kunnen de publicatie van een pand niet starten zonder de aanwezigheid van een energieprestatiecertificaat.  
Het EPC-certificaat geeft ook een indicatie, bij een slechte energiescore, welke maatregelen in de woning dienen genomen te worden om de score te verbeteren, telkens met een kostprijsindicatie.

Algemene informatie over het energieprestatiecertificaat

Een wooneenheid valt onder de voorwaarden van een residentiële eenheid als ze volledig zelfstandig kan functioneren en dus beschikt over volgende ruimtes/voorzieningen:
- een leefruimte
-  een eigen toilet, ligbad of douche
- een eigen keuken of kitchenette
Sedert 2020 werd een nieuwe voorwaarde in het inspectieprotocol toegevoegd, de werkwijze die een energiedeskundige moet volgen, namelijk:  de  eenheid moet voorzien zijn van een afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf, of een gedeelde circulatieruimte.

Niet zomaar iedereen kan een EPC opstellen. Enkel een erkend energiedeskundige heeft hier de machtiging toe.

De geldigheid, te rekenen van de dag van uitgifte van het energieprestatiecertificaat is 10 jaar. Dit wil zeggen als een EPC opgesteld werd op 25/11/2023 dat het document nog kan gebruikt worden tot 25/11/2033. Wenst u na deze datum nog uw woning te koop of te huur te stellen, dan is de opmaak van een nieuw certificaat vereist.
Er dient wel een kleine kanttekening gemaakt te worden. Certificaten opgesteld voor 2019 zijn niet meer geldig bij verkoop. Bij verhuur wordt dit wel nog toegestaan.
In bepaalde gevallen kan eerder een nieuw EPC nodig zijn, zoals bij verandering van de bestemming, aantal eenheden, of indien een nieuw EPC wordt ingediend.
Indien er een nieuw certificaat wordt opgesteld terwijl een ander nog geldig is, dan vervalt het oudste certificaat. Ook bij verandering van bestemming van het onroerend goed, of bij splitsing van een onroerend goed, waarbij het aantal residentiële eenheden wordt aangepast dient een nieuw EPC opgesteld te worden.

Hoe ziet een EPC eruit?

Vanaf het jaar 2019 kreeg het EPC-certificaat een nieuwe look. Sindsdien wordt er gewerkt met een EPC-label om de energiezuinigheid weer te geven. Dit label varieert van een rode letter F (de slechtste score) tot een donkergroene A+ (de beste score). De energiescore van de wooneenheid in kWh/(m² jaar) wordt vermeld op het certificaat, waarbij een lagere score duidt op een energiezuiniger pand. De eerste twee pagina’s zijn als het ware de samenvatting van het volledige document. Het EPC bevat ook aanbevelingen, vanaf pagina 3, voor verdere energieverbeteringen, maar deze zijn louter informatief.
Een EPC opgesteld voor 2019 zal er anders uitzien en is zoals gezegd dus niet meer geldig
M VASTGOED - HEULE

Wanneer is een EPC noodzakelijk?

Een EPC is in de vastgoedwereld vereist bij zowel verkoop of verhuur. Ook de financiële instellingen kunnen het certificaat opvragen om te beslissen of er al dan niet een renovatielening en/of premies worden toegekend. Zowel voor de werken als na de renovatiewerken zal een EPC-certificaat nodig zijn om de energetische verbetering te bewijzen.
Als u een woning aankoopt met een EPC-labelscore E of F, dient u binnen de 5 jaar na aankoop de woning te renoveren of energetisch te verbeteren tot minimaal een D-score. Dit is het absolute minimum, beter mag natuurlijk altijd! Indien u zich hier niet aan houdt, kunnen er sancties volgen.

Hoe wordt een EPC opgesteld?

Zoals eerder aangehaald, moet een erkend energiedeskundige het EPC-certificaat opstellen.
Dit gebeurt aan de hand van een plaatsbezoek uit waarbij bewijsstukken van isolatiematerialen, afwerkingsmaterialen, of installaties, zoals verwarmingsinstallaties, worden beoordeeld. Het is aangewezen dat u als eigenaar de bewijsstukken, waarop de energiedeskundige zich kan baseren, tijdens het plaatsbezoek aan hem ter beschikking stelt. De duur van een plaatsbezoek hangt natuurlijk af van de grootte van de woonst. De energiedeskundige geeft daarna zijn bevindingen van het plaatsbezoek in in de software en daarna wordt het certificaat gegenereerd. 

Hoeveel kost een EPC nu eigenlijk?

De kostprijs van een EPC is volledig afhankelijk van de energiedeskundige. Hij kan de prijs zelf bepalen. Natuurlijk moet er ook rekening gehouden worden met de grootte van de woning en de moeilijkheidsgraad van het pand.
Vergelijken van prijzen en kwaliteit bij verschillende energiedeskundigen wordt aangeraden, aangezien dit sterk kan variëren.

Bij ons kan u alvast ook terecht voor de opmaak van een EPC-certificaat.

Wenst u hier meer nieuws over, twijfel dan niet en neem contact op met ons op volgend telefoonnummer 056 190 100.
M VASTGOED - HEULE

Gerelateerde artikelen