Terug naar overzicht

Wat je écht moet weten over het asbestattest!

2 november 2022
Al meer dan 20 jaar mag er in de bouwsector niet meer gewerkt worden met asbest. Dit als gevolg van de (zware) gezondheidsrisico’s die aan het licht kwamen. Maar tijdens de decennia voor 2001 werd asbest tegen beter weten in constant gebruikt als bouwmateriaal. Vanaf 23 november 2022 voert Vlaanderen de strijd tegen asbest gevoelig op door de lancering van het asbestattest. In deze blog kom je er alles over te weten!

Wie heeft zo’n asbestattest nodig?

Vanaf 23 november 2022 zal je bij de verkoop van een huis immers verplicht een asbestattest moeten kunnen voorleggen. Hetzelfde geldt voor vastgoedeigenaars die hun eigendom verhuren. Doordat asbest zodanig ingeburgerd was, kan je er van uitgaan dat een woning die gebouwd is voor het jaar 2001 wel degelijk asbest bevat. De meest voorkomende toepassingen zijn (golf)platen voor (onder)daken, dakgoten, schoorsteenpijpen en vinylvloeren. Er zijn heel wat manieren om asbest zelf te herkennen, maar je daar mee bezighouden is eigenlijk nutteloos. Neem voor het verkopen of verhuren van je woning gerust contact op met M Vastgoed zodat er niets over het hoofd gezien wordt.
 
M VASTGOED - HEULE

Zekerheden en voorspellingen over het asbestattest

Het attest kan enkel aangeleverd worden door een erkend asbestdeskundige en is gebaseerd op een grondige inspectie van de woning. In sommige gevallen zullen er ook staaltjes worden afgenomen. Hierbij mag de inspecteur in kwestie niet destructief te werk gaan. Wél mag hij eventueel wat dakpannen opheffen. Het asbestattest zal aangeven waar het asbest zich in het huis bevindt en op welke plaatsen er eventueel dringend moet ingegrepen worden. Het laten opmaken van zo’n asbestattest zal al snel tussen de 450 en 600 euro kosten. Voor de doorlooptijd van de volledige procedure (vanaf aanvraag tot het verkrijgen van het attest zelf) mag je rekenen op twee weken. Door de verplichting van het attest en de voorlopige onderbemanning ziet het ernaar uit dat dit het absolute minimum zal zijn.
De aanschafprijs van een renovatiewoning met asbest zal volgens de voorspellingen wel wat zakken. Dat lijkt een logisch gevolg aangezien de renovatie an sich wat duurder zal worden. Ben je aan het twijfelen of het de moeite is om nog werken uit te voeren voor de verkoop van je woning? Bij M Vastgoed helpen we je graag verder om dit op de best mogelijke manier in te schatten.
 
M VASTGOED - HEULE

Ik koop na 23 november 2022 een woning met asbest, wat dan?

De inventarisatie van asbest zal automatisch gelinkt worden met het omgevingsloket. Dat betekent concreet dat er bij de renovatie van een asbesthoudend huis een sloopopvolgingsplan zal nodig zijn. Dat document zal aangeven wat je zelf mag verwijderen en wat verplicht door een expert moet gebeuren. Door deze nieuwe procedure én het feit dat alle asbest weg moet zijn voordat er een bouwvergunning kan toegekend worden, zal de duurtijd voor de aanvraag van zo’n vergunning ook weer een stukje langer worden.
 

Ik wil niet (ver)kopen, maar heb nog asbest in mijn woning… Wat nu?

Je bent enkel verplicht om asbest in je huis te verwijderen wanneer het in (zeer) slechte staat is of bij renovatiewerken aan de oppervlakte komt. Asbest is in slechte staat wanneer het zeer breekbaar of kapot is, afbrokkelt of stof afgeeft. Netbeheerder Fluvius voorziet trouwens een premie voor het professioneel verwijderen van asbest. Daar zijn wel enkele voorwaarden aan gekoppeld. Laat je hiervoor informeren door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).
 

Tips voor het verkopen van een woning met asbest

Door het asbestattest zal je sowieso open kaart moeten spelen wat betreft de aanwezigheid van asbest in het huis. Het grote voordeel is natuurlijk dat iedereen dit zal moeten doen. Bovendien wordt geschat dat bijna 80% van de huizen in het Vlaams Gewest nog asbest bevatten. Het ervaren team van M Vastgoed staat klaar om al die informatie goed aan boord te leggen bij potentiële kopers. Bovendien hebben wij met M Renovatie ook de expertise om de renovatie te begeleiden van a tot z. Door meteen een plan op tafel te leggen waarin al het potentieel van het huis wordt benut, creëren we automatisch extra meerwaarde.
Neem vrijblijvend contact op met M Vastgoed voor extra advies of een gratis schatting!
 
Ik wil een adviesgesprek

Gerelateerde artikelen