Terug naar overzicht

Onze aanbevelingen voor het aankopen, renoveren en verkopen van een renovatiewoning:

3 januari 2024
Met de afnemende aantrekkelijkheid van sparen op een spaarrekening, overwegen steeds meer mensen hun spaargeld in vastgoed te investeren. Bent u geïnteresseerd in de vastgoedmarkt en gelooft u in de sterkte van deze markt, dan kan het interessant zijn om een huis te kopen, te renoveren en vervolgens weer uw huis te verkopen.
Wij willen je alvast op weg helpen om uw vastgoeddroom, op welke manier dit ook mag zijn, te realiseren.
Hieronder geven we u alvast boeiende tips waarmee u best rekening houdt. 

Ligging van het project

De locatie van het renovatieproject is van cruciaal belang. Investeer uitsluitend in een buurt met potentieel. Een pand gelegen in een aantrekkelijke buurt zal dan ook meer kijklustigen aanspreken. Vergeet ook niet de faciliteiten en voorzieningen op deze locatie onder de loep te nemen.
Kortom, de ligging is van levensbelang.
Mvastgoed heeft jarenlange ervaring met de verkoop van panden in grote delen van West-Vlaanderen maar beperkt zich niet hiertoe. Neem alvast een kijkje op onze website om ons uitgebreide aanbod onder de loep te nemen !

Aankoopprijs

Onderhandel zorgvuldig over de aankoopprijs om je winstmarge, bij verkoop, te maximaliseren. Een te hoge aankoopprijs kan je uiteindelijke winst aanzienlijk verminderen wat natuurlijk nadelig is. 
Wenst u een
gratis schatting/waardebepaling van uw onroerend goed, of een eerlijke opinie over een pand dat u wenst aan te kopen, dan bent u bij ons aan het goede adres.

Onderhandelen met financiële instellingen

Een voordelige lening is essentieel voor een rendabel renovatieproject. Vergelijk aanbiedingen van verschillende banken en wees bereid om te onderhandelen voor de beste voorwaarden. Het kan helpen om een kostenanalyse aan de bank voor te leggen om aan te tonen dat project rendabel is. Vandaag de dag is dit een essentiële factor voor de banken voor het al dan niet toekennen van een lening.
Houdt ook rekening dat banken bereid zijn om kortingen toe te staan indien u hen kan aantonen dat een andere bank een beter voorstel deed.

Renovatiepremies

Onderzoek telkens of je in aanmerking komt voor renovatiepremies. Sinds enkele jaren bestaat er zoiets als hét nieuwe premiesysteem: Mijn VerbouwPremie, uitgaande van de Vlaamse Overheid. Het blijft wel aangewezen om uw kennis hierover regelmatig up te daten aangezien premies aangepast of uitgebreid worden.

Budget

Dat er bij de aankoop en renovatie van een woning veel komt kijken, dat weet iedereen. Het is aangewezen om een kostencalculatie op te maken en periodiek up te daten. Kosten blijven namelijk nooit gelijk. Er dient rekening te gehouden te worden met kosten van bouwmaterialen, kosten voor huur van materiaal, loonkosten van professionals zoals architecten, aannemers,… Het opvragen van offertes bij verschillende aannemers/bedrijven kan u alvast veel besparen.
Hou ook rekening dat je een “reservespaarpotje” aanlegt voor onvoorziene uitgaven. Zo kom je zeker niet in de problemen.
M VASTGOED - HEULE

Uitbreiding van het bestaande goed?

Bij het overwegen van een renovatieproject komt al snel de gedachte aan bijbouwen naar voren. Het verkrijgen van een stedenbouwkundige vergunning is in principe verplicht wanneer je plannen hebt om uit te breiden. Er zijn echter enkele uitzonderingen die nader worden toegelicht zullen worden:
Als je slechts een meldingsplicht hebt, mag je je gelukkig prijzen. Hiervoor is enkel het invullen van een document vereist. Na een periode van ongeveer 1 maand (30 dagen) ontvang je de meldingsakte en kan het startschot van de werken gegeven worden. In het geval van constructieve werken, zoals het creëren van een raamopening in een structuur dragende muur, ben je echter verplicht om een architect te raadplegen, gezien de complexiteit van de werken.
Het omgevingsloket van de gemeente is de instantie die instaat voor de omgevingsvergunningen. Uw aanvraag voor het bekomen wordt door hen behandeld en er wordt al dan niet groen licht gegeven.
Het risico dat je loopt bij het bekomen van de omgevingsvergunning is dat indien u 2 jaar na de goedkeuring geen actie onderneemt, de vergunning komt te vervallen. In desbetreffend geval dient u de procedure opnieuw te doorlopen. Het is wel cruciaal dat je een omgevingsvergunning aanvraagt. Indien je dit niet doet, dan bega je stedenbouwkundige overtreding. Voor dergelijke overtredingen worden (zware) straffen uitgesproken.

Planning van de werken

Maak een doordachte planning om verrassingen te voorkomen. Voor een renovatieproject willen we dan ook volgende wijze raad meegeven: ‘Bezint eer ge begint’. Deze planning moet ervoor zorgen dat je alles onder controle krijgt en niet voor onverwachte problemen komt te staan. Het is ook raadzaam om personen te contacteren die hiermee ervaring hebben. Bij Mvastgoed kunnen we u alvast goed op weg helpen en bijsturen waar nodig.
Halsoverkop aan een project beginnen is zeker geen goed idee. 
M VASTGOED - HEULE

Afwerking is een must!

Kies zorgvuldig materialen voor de afwerking. Onderhandel over prijzen en overweeg neutrale elementen voor een breder publiek bij doorverkoop. De potentiële kopers wensen vaak zelf nog hun woning te verfraaien, te decoreren en te personaliseren. Het volstaat dus om een trendy, hedendaagse woning op de markt te brengen, zonder deze woning te voorzien van meubels en decoratie, al kan het wel helpen bij de verkoop. Kies voor producten/afwerkingsmaterialen met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Algemene tip

Plan extra tijd in voor onvoorziene omstandigheden. Een renovatie kan langer duren dan verwacht, zeker omdat je dit project niet helemaal zelf in handen hebt. De afhankelijkheid van derden, zoals aannemers, architecten, leveranciers,… kan ertoe leiden dat er vertraging opgelopen wordt. Dit komt natuurlijk de verkoop van het project niet ten goede maar het is dermate belangrijk dat er dient rekening mee gehouden worden.

Na de werken : Het verkoopproces

Wat we je zeker aanraden is het zorgvuldig onderzoeken van de markt voor een optimale verkoopwaarde. Professionele hulp bij het verkoopproces is aangeraden. Mvastgoed heeft jarenlange ervaring met de verkoop van gerenoveerde panden.
Als ultieme tip willen we je toch nog het volgende meegeven: Investeren in vastgoed kan lucratief zijn, maar het vereist zorgvuldige planning en uitvoering. Wees goed voorbereid en laat je informeren door professionals waar nodig.

Heeft u een woning gevonden op onze website of wenst u een
gratis schatting? Twijfel dan niet en neem contact op met ons.
M VASTGOED - HEULE
Contact

Gerelateerde artikelen