Terug naar overzicht

De registratiebelasting in België

10 januari 2024
Wie aan vastgoed denkt, denkt misschien ook aan de registratierechten. Ervaring leert ons dat niet elke persoon volledig op de hoogte is van dit toch wel ingewikkelde onderwerp.
In het jaar 2023 vonden er geen ingrijpende wijzigingen plaats inzake de registratierechten, maar het blijft cruciaal om op de hoogte te zijn van de specifieke tarieven die van toepassing zijn in uw regio, omdat dit een materie is die wel geregeld eens aanpassingen ondergaat.

Hieronder worden de registratierechten per regio in België besproken. Natuurlijk zijn er per gewest nog meer uitzonderingen op de registratiebelasting. Hieronder worden de meest courante gevallen uitgelicht.

Registratierechten in Vlaanderen

In Vlaanderen heeft er in 2022 een opmerkelijke verandering plaatsgevonden: het tarief van de registratierechten is verlaagd van 6% naar 3% voor alle woningen die als enige eigen woning worden aangekocht. Deze verlaging heeft als doel de aanschaf van een woning makkelijker te maken voor een breder publiek. Bovendien wordt er nu een gereduceerd tarief van 1% gehanteerd voor de aankoop van bescheiden woningen die een ingrijpende energetische renovatie of sloop en herbouw ondergaan.
Echter, het tarief voor de aankoop van een tweede verblijf is gestegen van 10% naar 12%.

In het jaar 2023 kon nog gebruik gemaakt kan worden van meeneembaarheid, waarbij de registratiebelasting van de vorige woning kan worden afgetrokken van de nieuwe belasting, maar vanaf 1 januari 2024 werd dit systeem uitgedoofd
De tarieven voor vastgoedhandelaars of andere specifieke casussen bekijkt u best de wetgeving op de website van het desbetreffende gewest.

Registratierechten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft het tarief voor registratierechten onveranderd op 12,5% voor de aankoop van een woning. Echter, om de betaalbaarheid te verbeteren, wordt een "abattement" geïntroduceerd. Hierbij geldt een vrijstelling van registratierechten tot een bedrag van €175.000, met het standaardtarief van 12,5% dat van toepassing is op het bedrag boven deze grens. Deze regeling is specifiek van kracht voor woningen met een verkoopprijs tot €500.000.

Registratierechten in Wallonië

In Wallonië bedragen de registratierechten standaard 12,5%, maar onder bepaalde voorwaarden kunnen deze worden verlaagd naar 5% of 6% voor de aankoop van een bescheiden woning. Bovendien voorziet Wallonië in een abattement van €20.000 op de te betalen registratierechten, ongeacht het standaardtarief. Dit abattement is bedoeld om het bezit van een eigen woning te bevorderen, maar is eveneens onderworpen aan specifieke voorwaarden.

Impact op de vastgoedmarkt

De tariefwijzigingen in de registratierechten hadden aanzienlijke gevolgen voor de vastgoedmarkt. Zo merken we dat in Vlaanderen de verlaging van het tarief voor de enige eigen woning leidde tot een toename van het aantal woningaankopen en een stijging van de prijzen.
De speciale tarieven voor bescheiden woningen maakten dan weer investeringen in renovaties interessanter, wat de veroudering van het patrimonium in Vlaanderen ten goede komt.
In Wallonië werden vergelijkbare evoluties waargenomen door de verlaagde registratierechten op bescheiden woningen.
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zou het abattement moeten bijdragen aan een betere betaalbaarheid van het woningaanbod, zij het zonder een expliciete verlaging van het tarief. Of deze maatregel effectief een positief resultaat met zich mee zal brengen, zal pas met de jaren duidelijk worden.
Voor wie vastgoed wil kopen of verkopen in 2024 is en blijft het van essentieel belang om op de hoogte te zijn van de actuele situatie omtrent registratierechten. De regionale verschillen in regels en tarieven kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de vraag naar woningen en de prijzen. Overweeg ook zeker professionele begeleiding van vastgoedmakelaars om de juiste keuzes te maken bij de aan- of verkoop van vastgoed.

Wenst u meer advies of informatie over de registratiebelastingen? Twijfel niet en neem contact op met ons!
Wij staan u graag te woord.

 
Contacteer ons!

Gerelateerde artikelen