Terug naar overzicht

Onvermijdelijke scheiding? Verkoop uw woning niet onder de prijs!

5 april 2024
Een scheiding is een emotioneel zware periode, en de praktische zaken maken het er niet eenvoudiger op. Een van de cruciale kwesties die zich voordoen, is wat te doen met de gezinswoning na de breuk.
In deze blog bespreken we twee reële opties: de verkoop van het huis en de uitkoopregeling, en geven we inzicht in de overwegingen die hierbij komen kijken.

Verkoop van de woonst


De nieuwe start
Voor sommige mensen is het breken van de routine met het verleden de voorkeurskeuze. Het verkopen van de gezinswoning biedt beide partners de mogelijkheid om een frisse start te maken op een nieuwe locatie. Het maakt weinig uit of de scheiding voorafgaat aan de verkoop of vice versa. Belangrijk is wel dat beide partijen instemmen met de verkoop en een overeenkomst bereiken over de prijs en andere voorwaarden die kunnen gekoppeld zijn aan de verkoop. Dan is het aan de notaris om alle afgesproken zaken op te lijsten in een regelingsakte.
Verdeling van de opbrengst
Bij een eventuele meerwaarde bij de verkoop wordt deze verrekend op basis van de eigendomsverhouding. Degene die bijvoorbeeld 60% van het eigendom bezit, ontvangt een groter deel van de winst dan degene met een aandeel van 40%. Er zijn ook fiscale overwegingen als je direct een nieuwe woning koopt, waarbij een deel van de winst moet worden geïnvesteerd voor hypotheekrenteaftrek.
Informeer u bij uw financiële instelling of notaris zodat u voldoende op de hoogte bent van de huidige wetgevingen.

Uitkopen van de partner

In uw vertrouwde omgeving blijven?
Als een van de partners emotioneel nog niet bereid is om afscheid te nemen van de gezinswoning, kan het uitkopen van de ander een oplossing zijn. De uitkoopsom wordt bepaald op basis van de actuele waarde van de woning, die mogelijk is veranderd door marktontwikkelingen en eventuele verbouwingen.
Bijkomende kosten
Het uitkopen brengt echter meer kosten met zich mee dan alleen de helft van de woningprijs. Naast het aflossen van de hypothecaire lening, wat na uitkoop volledig ten laste is van 1 persoon, moeten aanpassingen aan de leningsvoorwaarden en de akte worden bekostigd.
Bovendien zijn er bijkomende kosten zoals registratierechten en de een taks die extra dient betaald te worden omdat u en uw partner uit verdeeldheid treden.  Deze taks is verschillend per regio in België. In Vlaanderen betaalt u 2,5% op de huidige waarde van de woning, tenzij er kan aangetoond worden dat u voldoet aan specifieke voorwaarden. In Brussel en Wallonië geldt het tarief van 1%.
Wat als de kosten te hoog oplopen?
Indien financiële lasten een zorg zijn, kunnen voormalige partners overeenkomen om voorlopig niet uit te kopen. In dit geval betaalt de ene partner maandelijks huur voor het deel van de andere partner. Het is echter essentieel om te beseffen dat in zo'n regeling de ex-partner nog steeds verantwoordelijk blijft voor eigenaarslasten.

Wij helpen u alvast graag verder en staan u graag te woord!
Bekijk zeker ons aanbod en twijfel niet om ons te contacteren via het
telefoonnummer 056 190 100



 
M VASTGOED - HEULE

Gerelateerde artikelen