Terug naar overzicht

Registratierechten voor aankoop huis of appartement halveren van 6 naar 3 procent

28 september 2021
Wie in Vlaanderen een appartement of huis aankoopt om zelf in te gaan wonen, zal binnenkort nog maar 3 in plaats van 6 procent registratierechten op die aankoop moeten betalen. Een enorme stimulans voor jonge mensen die nu worstelen om van hun eigen inbreng de registratierechten te bekostigen. Voor de aankoop van een tweede, derde, … woning, zullen de registratierechten stijgen van 10 naar 12 procent. De akte datum wordt hierbij van tel. Wie dus een aankoop van een tweede woning op de planning staan had zet hier best wat vaart achter zodat de akte nog voor nieuwjaar kan passeren! 
M VASTGOED - HEULE

Waarom zou het slim zijn nu al een woning aan te kopen?

Daarnaast is het ook aan te raden voor mensen die nu op zoek zijn naar een woning (om zelf in te gaan wonen) om hier niet mee te wachten. De akte datum bij een aankoop valt normaliter toch na 3 à 4 maanden, na 1 januari dus. De woningmarkt voorspelt door dit fiscaal voordeel namelijk een stijging van de vastgoedprijzen! We zagen dit fenomeen ook bij het fiscaal voordeel van de woonbonus.

Concreet voorbeeld

Voor een enige en eigen huis of appartement van bijvoorbeeld 250.000 euro betaal je in Vlaanderen op dit moment 6 procent aan registratierechten, oftewel 15.000 euro. Dat bedrag zou verminderen naar 7.500 euro.

In het geval van ingrijpende renovaties die invloed hebben op de energiezuinigheid van uw woning zal hier nog een extra korting op zijn tot 1%, dan zal u dus maar 2.500 euro betalen. Goed nieuws dus voor mensen die op zoek zijn naar een renovatie woning! Lees hier meer over onze M Renovatie service.

Als het gaat om je tweede of derde eigendom betaal je nu 10 procent aan registratierechten, in dit voorbeeld dus 25.000 euro. Dat bedrag zou met de nieuwe maatregel stijgen naar 30.000 euro. Zoals eerder vermeld kan bij wat spoed in de aankoopprocedure u wel nog genieten van het huidige tarief.

Het systeem van de bijkomende rechtenvermindering voor woningen die minder dan 200.000 euro (220.000 euro in de kernsteden en de Vlaamse Rand rond Brussel) kosten, wordt ook behouden. Omdat de verschuldigde registratierechten met de helft dalen, halveert ook de extra korting, van 5.600 naar 2.800 euro.
 
Bekijk hier ons aanbod
Registratierechten bij aankoop woning / appartement dalen van 6 naar 3%
Registratierechten bij aankoop woning / appartement dalen van 6 naar 3%

Hoe zit het juist met de meeneembaarheid?


Tegelijk met de verlaging van de registratierechten verdwijnt wel de meeneembaarheid waarbij je deze naar een nieuwe woning kon meenemen vanaf 2024. De meeneembaarheid van registratierechten zal geleidelijk worden afgeschaft. Tot nog toe kun je een deel van je registratierechten meenemen. Binnenkort betaal je dus telkens het volledig bedrag. Dit is niet meteen vanaf volgend jaar. Tot 1 januari 2024 zul je kunnen kiezen tussen het voordeel van de meeneembaarheid of de verlaagde registratierechten.
 
Bekijk hier ons aanbod

Gerelateerde artikelen