Terug naar overzicht

Het asbestattest uitgelegd:

22 januari 2024
Een asbestattest vormt het eindresultaat van een grondige asbestinventarisatie van een onroerend goed, uitgevoerd door een gecertificeerde asbestdeskundige inventarisatie. Deze inventarisatie, die wordt erkend door de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij), resulteert in een asbestattest dat specifieke informatie bevat over de aanwezigheid van asbest in het onderzochte gebouw. Het doel van het attest is om te verifiëren of het gebouw asbestveilig is, niet onbelangrijk in tijden waar gezondheid voorop staat, waarbij het zich richt op cruciale aspecten zoals de identificatie van asbesthoudende materialen of bouwonderdelen, de huidige staat van het asbest, en het verstrekken van advies over zorgvuldig beheer of verwijdering van asbestmaterialen. Niet enkel het vaststellen van asbestmaterialen is dus voldoende.

Wanneer dient er een asbestattest opgesteld te worden?

Het opstellen van een asbestattest is verplicht bij de verkoop van een onroerend goed. Er moet dus eigendomsoverdracht plaatsvinden. Voor woningen gebouwd na 2001 is het attest niet verplicht, enkel bij woningbouw voor 2001 is het asbestinventarisatieattest noodzakelijk.
Indien de oppervlakte van het gebouw kleiner is dan 20 m², dan is het attest ook niet verplicht. Hierop dient wel een kanttekening gemaakt te worden. Indien nog andere constructies overgedragen worden en de totale oppervlakte groter is dan 20m² is wel een asbestattest nodig.
Een verkoopovereenkomst dient aanwezig te zijn op het moment dat partijen beslissen om aan elkaar te verkopen, dus bij het tekenen van de verkoopovereenkomst, ten laatste bij notariële akte.
Vanaf het jaar 2032 wil men deze regels aanpassen. Indien u eigenaar bent van een woning gebouwd voor 2001 zal het asbestattest verplicht worden, althans volgens huidige wetgeving. Het element overdracht zal dan niet meer noodzakelijk zijn. 
Voor verhuur wordt aangegeven dat het op dit moment geen vereiste is om een asbestattest op te stellen, maar als er al een attest beschikbaar is, dient een kopie te worden verstrekt aan de huurder. Op deze manier is de huurder goed geïnformeerd over de staat van de woonst.

De procedure van het asbestattest

De procedure voor het verkrijgen van een asbestattest is vrij eenvoudig. Allereerst moet een eigenaar een gecertificeerde asbestdeskundige aanstellen. Deze expert voert een niet-destructieve asbestinventarisatie uit door een plaatsbezoek te doen en een gedetailleerde inventaris op te stellen. Niet-destructief wil zeggen dat constructies onaangeroerd en niet opengebroken worden om eventueel asbest vast te stellen. De asbestdeskundige bezorgt vervolgens het asbestattest van de OVAM aan de eigenaar.
M VASTGOED - HEULE

De geldigheid van een asbestattest

Het asbestattest blijft na opstelling zo’n 10 jaar geldig. Indien er verschillende attesten beschikbaar zijn, geldt altijd het laatst opgestelde. Het kan gebeuren dat de geldigheid van een asbestattest beperkt wordt in tijd. Dit is het geval indien de asbestdeskundige tijdens zijn plaatsbezoek niet alle ruimtes heeft kunnen onderzoeken en dus beperkt was in zijn onderzoek.

De kostprijs van het asbestattest

Wat betreft de kosten, is er geen eenduidig antwoord, aangezien geen prijs wordt vastgelegd zoals bij het bodemattest. De prijs van de asbestinventarisatie wordt bepaald door de asbestdeskundige, rekening houdend met verschillende factoren zoals de grootte van de gebouwen, de ouderdom en renovatiegraad van het pand, het aantal monsternames en labo-analyses (per staalafname wordt een bepaald bedrag gerekend), en de retributiekost van het attest.
De retributiekost is de kost die de asbestdeskundige aan OVAM moet betalen. Deze kost wordt vrijwel altijd doorgerekend aan de opdrachtgever.
De eigenaar kan ervoor kiezen om vrijwillig aanvullend onderzoek te laten uitvoeren, wat resulteert in hogere kosten. Dit is dus zeker niet verplicht.
Kortom, het verkrijgen van een asbestattest vereist zorgvuldige aandacht voor details en naleving van specifieke procedures, en het attest zelf biedt waardevolle informatie voor een veilig beheer of eventuele verwijdering van asbest in een gebouw.

Neem ook zeker een kijkje hoe we te werk gaan bij te renoveren woningen met ons concept Mrenovatie.


Wenst u meer informatie omtrent het asbestattest of heeft u een asbestattest nodig voor de verkoop van uw woning?
Twijfel dan niet en neem contact op met ons via het telefoonnummer 056 190 100 of mail naar info@mvastgoed.be.

Gerelateerde artikelen