Terug naar overzicht

Voor het eerst in een decennium dalen huizenprijzen: Energievretende woningen vooral voordeliger

26 januari 2024
Nu het jaar 2023 volledig voorbij is, kunnen we terugblikken en de statistieken bovenhalen. Hieronder geven we u een overzicht van de vastgoedprijzen, de oorzaken van stijgingen of dalingen en de impact van het energieprestatiecertificaat.

Hoelang duurt het nu voordat en huis verkocht wordt?

In het voorbije jaar 2023 duurde het gemiddeld 103 dagen om een huis te verkopen, een opvallende stijging ten opzichte van 85 dagen in 2022. "Time is money” wordt wel eens gezegd. Ook in de vastgoedsector is dit toepasbaar. Tegelijkertijd vertoont de vastgoedmarkt een interessante ontwikkeling: huizen werden vorig jaar licht goedkoper, vooral energieverslindende woningen die verplicht een energetische renovatie moeten ondergaan, conform de huidige wetgeving. Deze trend creëert een groeiende kloof tussen energetische en niet-energetische huizen.

De prijs van woonhuizen in het vierde kwartaal van 2023 daalde met 1,9 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Na correctie van de inflatie blijkt deze daling zelfs 2,7 procent te zijn, wat toch een aanzienlijk bedrag is.
M VASTGOED - HEULE

Verschil in EPC-klasse

Een opvallend aspect van deze ontwikkeling is de druk op de prijzen van energieverslindende woningen. De verkoop van deze huizen omvat de verplichte presentatie van een energieprestatiecertificaat (EPC), wat leidt tot een energielabel variërend van A (meest energiezuinig) tot F (meest energieverslindend). Huizen met een E- of F-label moeten sinds begin 2023 binnen vijf jaar verplicht worden gerenoveerd tot een D-label.
In het vierde kwartaal van 2023 daalde de prijs van E- en F-gelabelde woningen met 3,7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Daarentegen waren de prijsdalingen voor woningen zonder renovatieverplichting veel beperkter: 1 procent voor A- of B-labels en 0,6 procent voor C- of D-labels. De tijd waarin energiezuinige woningen boven de vraagprijs werden verkocht lijkt voorbij te zijn. Wel kunnen we hier geen uitsluitsel geven aangezien de vastgoedmarkt snel kan evolueren.
M VASTGOED - HEULE

Wat met appartementen?

Opvallend is ook dat de prijzen van appartementen in Vlaanderen blijven stijgen, met een groei van 1,5 procent tussen het laatste kwartaal van 2022 en dat van 2023. Dit groeipercentage ligt wel lager dan in de jaren daarvoor. Dit kan mede verklaar worden doordat het aantal appartementen dat verplicht dient gerenoveerd te worden veel lager ligt dan bij huizen. Appartementen zijn ook vooral in steden te vinden, waar de prijzen sowieso al hoger liggen dan in landelijke gebieden.

Voorspellingen voor de toekomst?

Hoe de vastgoedmarkt in 2024 zal evolueren is moeilijk te voorspellen. Veel hangt natuurlijk af van het woonbeleid van de overheid. De gunstigere leningsvoorwaarden moeten er alvast voor zorgen dat het kopen van een woning weer aantrekkelijker wordt voor de potentiële kopers.

Wenst u meer informatie over dit onderwerp of wenst u een woning aan te kopen, contacteer ons via het telefoonnummer 056 190 100 of via info@mvastgoed.be
Contact

Gerelateerde artikelen