Terug naar overzicht

Nieuwe regels en veranderingen in de vastgoedsector in 2024

7 maart 2024
Elk jaar brengt nieuwe veranderingen met zich mee in de vastgoedsector, en 2024 vormt geen uitzondering. In deze blog bieden we een overzicht van de belangrijkste wijzigingen die van kracht zijn op de vastgoedmarkt. Het is van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn en tijdig actie te ondernemen, ongeacht u koper of verkoper bent. Lees hieronder de veranderingen aandachtig zodat u weer helemaal up to date bent!

1. Afschaffing van de welgekende meeneembaarheid van registratierechten

Met ingang van 1 januari 2024 is de meeneembaarheid van registratierechten voor nieuwe aankopen volledig afgeschaft. Voorheen konden kopers van een enige eigen woning kiezen tussen het nieuwe 3%-tarief zonder meeneembaarheid en het oude 6%-tarief met meeneembaarheid tot en met 31 december 2023. Meeneembaarheid via teruggave blijft echter mogelijk, waarbij de aankoopakte van de nieuwe woning moet worden ondertekend vóór 1 januari 2024 om van dit voordeel te kunnen profiteren.

2. Verlaagde BTW-tarief van 6% voor sloop en heropbouw van een woning

Het verlaagde btw-tarief van 6% voor de sloop en heropbouw van een woning blijft van kracht voor projecten van bouwheren-natuurlijke personen vanaf 1 januari 2024. Voor projecten via bouwpromotoren wordt het btw-tarief echter verhoogd naar 21%. Specifieke overgangsbepalingen zijn van toepassing voor de periode van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Goed informeren blijft dus de boodschap.

3. Energieprestatiecertificaat (EPC) voor gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen

Vanaf 1 januari 2024 moeten alle appartementsgebouwen in Vlaanderen beschikken over een Energieprestatiecertificaat (EPC) voor hun gemeenschappelijke delen. Deze verplichting, die voorheen van kracht was voor grote gebouwen met 15 of meer entiteiten en middelgrote gebouwen met 5 tot 14 entiteiten, is nu uitgebreid naar alle gebouwen, inclusief kleinere gebouwen met maximaal 4 entiteiten. Het EPC voor gemeenschappelijke delen blijft tien jaar geldig maar moet worden bijgewerkt bij ingrijpende werkzaamheden die van invloed zijn op de energieprestaties van deze delen. In tegenstelling tot een EPC voor een residentiële eenheid wordt op dit EPC voor de gemeenschappelijke delen geen exacte score meegedeeld.

4. Daling van kosten bij hypothecaire leningen

Vanaf 1 januari 2024 zijn de maximale dossierkosten die banken aanrekenen bij het afsluiten van een hypothecaire lening verlaagd naar een maximum van 350 euro (voorheen 500 euro). Bij herfinancieringen zijn de dossierkosten ook gedaald, van 250 euro naar 175 euro. Dit lijkt op het eerste zicht misschien nihil, maar elke euro telt dus als er op dit vlak kan bespaard worden, dan is dit alleen maar in uw voordeel!

5. Vervallen van belastingvoordeel voor tweede woningen

Met ingang van 1 januari 2024 is het fiscale voordeel voor een tweede woning niet langer van kracht. Het is niet meer mogelijk om de hypothecaire lening voor een tweede onroerend goed in te brengen in het lange termijnsparen (LTS). Dit geldt voor alle nieuwe leningen die zijn afgesloten vanaf 1 januari 2024, maar bestaande leningen behouden hun fiscale voordeel indien ze vóór 31 december 2023 zijn afgesloten.

6. Verhoging van registratierechten bij erfpacht en opstal

Deze laatste wijziging is enkel van toepassing op een klein onderdeel van de vastgoedmarkt, namelijk erfpacht/recht van opstal:
Vanaf 1 januari 2024 zijn de registratierechten bij de vestiging en overdracht van een recht van erfpacht of opstal verhoogd naar 5% (voorheen 2%). Deze registratierechten zijn verschuldigd over het totaalbedrag dat de erfpachter/opstalhouder betaalt gedurende de volledige duurtijd van het recht.


Wenst u meer info over deze specifieke veranderingen in de wetgeving of heeft u andere vragen waar u een antwoord op wenst te verkrijgen, contacteer ons via het telefoonnummer 056 190 100. Wij helpen u graag verder!

Gerelateerde artikelen