Terug naar overzicht

Laatste kans voor kopers: Kies nu tussen oude en nieuwe registratierechten voor uw gezinswoning

16 februari 2023

Het is weer tijd om belangrijke beslissingen te nemen als het gaat om de aankoop van een gezinswoning. 2023 is het laatste jaar waarin je de registratierechten voor uw aankoop kan meenemen. Daarbij wordt je voor een uitdagende keuze gesteld: ofwel kies je voor de meeneembaarheid met de oude tarieven, of voor de nieuwe tarieven zonder meeneembaarheid.

Op 1 januari 2024 wordt dit keuzestelsel immers afgeschaft, waardoor het belangrijk is dat kopers goed nadenken over welke optie voor hen fiscaal het voordeligst is. Wie kiest voor de meeneembaarheid, mag uitgaan van een maximale voordeel van 14.500 euro, in plaats van 13.000 euro vorig jaar.

Tot 1 januari 2024 hebben kopers de volgende opties:

- Het oude 6%- of 5%-tarief, eventueel met de oude rechtenvermindering (€5.600 of €4.800), EN de meeneembaarheid

- Het nieuwe 3%- of 1%-tarief, eventueel met de nieuwe rechtenvermindering (€2.800 of €960), ZONDER de meeneembaarheid

Het is echter belangrijk om op te merken dat elk van deze tarieven en voordelen slechts worden toegepast indien aan de voorwaarden wordt voldaan. Bovendien zijn er tal van factoren die invloed hebben op de berekening van het uiteindelijke bedrag dat kopers moeten betalen. Hierbij kan gedacht worden aan beperkingen binnen de meeneembaarheid, voorwaarden verbonden aan gunsttarieven en de rechtenvermindering.

Kortom, voor kopers die overwegen om in 2023 een gezinswoning aan te kopen, is het belangrijk om goed te overwegen welke optie voor hen fiscaal het voordeligst is. Zij moeten nauwkeurig nagaan wat hen te wachten staat en welke keuzes ze willen maken om hun registratierechten aan te pakken. Zorg dat u goed voorbereid bent en maak een weloverwogen keuze!

Wil je graag persoonlijk advies? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Contacteer ons

Gerelateerde artikelen