Terug naar overzicht

Renovatieverplichting? Geen paniek!

16 november 2022

Voor de mensen die het nog niet zouden gehoord hebben: vanaf 1 januari 2023 geldt er in het Vlaams Gewest een renovatieverplichting. Concreet wil dit zeggen dat residentiële woningen met energielabel F, E of lager 5 jaar na de aankoopdatum zullen moeten voldoen aan EPC-label D. Op die manier wil de Vlaamse regering de mensen aansporen om hun huizen energiezuiniger te maken. Wat dat voor jou als toekomstige verkoper of koper betekent en hoe M Vastgoed je daarbij kan helpen, ontdek je in deze blog.

Wat houdt dat nu eigenlijk in, EPC-label D?

Om het behapbaar te maken, halen we er even een praktijkvoorbeeld bij. Een rijwoning met een bewoonbare oppervlakte van 150m² heeft bijvoorbeeld een goed geïsoleerd dak, hoogrendementsglas en nieuwe verwarmingsketel op gas nodig om relatief vlotjes het energielabel D binnen te halen. Het spreekt dus voor zich dat huizen die daar reeds aan voldoen meer waard zijn op de vastgoedmarkt.
M VASTGOED - HEULE

Wat als er toch nog gerenoveerd moet worden?

Ook al is het goed dat dergelijke labels bestaan, ze zijn allesbehalve heiligmakend. Zeker de prijsindicatie op de EPC-attesten om je woning op een deftig niveau te krijgen, tarten alle verbeelding. De simulaties bij woningen van M Renovatie daarentegen bieden een meer realistische oplossing. Bovendien wordt dat renovatieverslag aanvaard door de banken en het Vlaams Woningfonds bij het verstrekken van een lening.

Om de koper helemaal te ontzorgen is er ook een energiemodule die gaat kijken welke puur energetische ingrepen er nodig zijn om het vereiste energielabel D te behalen. Aan de hand van marktconforme prijzen krijg je meteen ook een betrouwbare inschatting van de financiële investering. Om het helemaal af te maken, beschikt M Vastgoed over twee energiedeskundigen type A die de begeleiding volledig op zich nemen.
 
In de effectieve uitvoeringsfase kan je dan weer rekenen op een ervaren team van loyale M Vastgoed partners. Zij hebben ondertussen bijna 70 totaalrenovaties van start tot finish tot een prachtig einde gebracht. Het is trouwens écht belangrijk dat de werken effectief gedaan worden. Stel dat je ze niet uitvoert binnen de 5 jaar of binnen die termijn geen EPC-certificaat laat opmaken, kan je boetes krijgen van €500 tot €200.000! Daarnaast krijg je een nieuw ultimatum voorgeschoteld om de renovatieplicht alsnog na te leven.

Publicatie met renovatiesimulatie

Stap 1: We brengen alle specificaties en afmetingen van uw woning in kaart. 

Stap 2: Eindeloos wachten op aannemers en offertes is verleden tijd. Potentiële kopers kunnen real time hun renovatiekosten berekenen op onze website. Specifiek voor uw woning! 451 online simulaties werden reeds voltooid sinds mei 2022. 

Stap 3: Via onze handige tool kan men meteen een M Renovatierapport downloaden met alle marktconforme tarieven voor de verbouwingswerken die van toepassing zijn. 

Stap 4: Is de koper op zoek naar een betrouwbare aannemer voor het renovatieproject? Onze renovatie partners begeleiden vrijblijvend vanaf het aankoopproces tot volledige afwerking. Zo weet de koper vooraf perfect waaraan hij toe is.

 

Meer weten over verkopen via M Renovatie? Download hier onze volledige infobrochure.

M VASTGOED - HEULE
mrenovatie-brochure

Woning (ver)kopen met EPC F of E vanaf 2023? Dit zijn de voor en nadelen!

Ben je van plan om je huis te verkopen in 2023, maar heeft het (bijlange) nog geen energielabel D? Geen paniek! Meer dan 40% van de woningen in Vlaanderen heeft nog een EPC-attest E of F. Je bent dus zeker niet alleen. De waarde zal inderdaad iets lager liggen dan de woningen met een gunstiger EPC, maar de kopers binnen die prijscategorie zijn er zich van bewust dat ze nog moeten verbouwen. Voor hen is dat dus geen issue. Daarbovenop is er binnen die prijscategorie nog altijd veel vraag. Om de verkoop in goede banen te leiden, staat M Vastgoed uiteraard klaar voor jullie. Zo worden alle troeven van je huis perfect uitgespeeld.


Van plan om in 2023 de grote stap te zetten en een huis te kopen? Dan is de kans groot dat je nog zal moeten verbouwen. Maar niet getreurd, want door de voordelige renovatielening en uitgebreide VerbouwPremie kan je de kosten écht wel drukken. Neem zeker ook een kijkje bij onze M Renovatie panden, deze zijn vaak al voorzien van een geschatte kostprijs en impact van de vereiste verbouwingen. Bovendien kan je dan begeleid worden door een van onze energie en renovatiedeskundigen.

Wil je graag meer weten of vrijblijvend advies over het kopen of verkopen van een renovatiewoning?
Aarzel niet om ons te contacteren, we staan je graag bij:

Ik wil een adviesgesprek

Gerelateerde artikelen