Terug naar overzicht

Wie wacht met kopen, verliest gegarandeerd.

4 juli 2022

Beginnen bij het begin: inflatie en de Europese Centrale Bank

Voor we kunnen overgaan naar de moraal van het verhaal, zijn we verplicht om eerst even een korte situatieschets te maken. De enorm snelle heropleving van onze economie na de corona pandemie zorgde tijdens het begin van 2022 voor zeer veel vraag waardoor er te weinig aanbod was. Het gevolg waren uiteraard de stijgende prijzen. Alsof dat nog niet genoeg was, verklaarde Rusland niet veel later de oorlog aan Oekraïne. Daardoor is het hek nu helemaal van de dam: hallo inflatie!

In een poging om die inflatie een halt toe te roepen besliste de Europese Centrale Bank (ECB) om de basisrente te verhogen. Die lag tot dan op nul, wat betekent dat overheden gratis kon lenen om ons bijvoorbeeld te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Wij hebben daar als brave burgers ook mee kunnen van genieten, want tijdens die periode was een hypothecaire lening aangaan een echte droom.
 
M VASTGOED - HEULE

Stijgende rentevoeten (en een daling komt er niet meteen aan)

Leningen met een vaste rentevoet onder de 1,5% waren de afgelopen jaren eerder regel dan uitzondering. Dat had uiteraard directe gevolgen voor de huizenmarkt. De vraag was al een lange tijd zeer groot dus gingen de prijzen logischerwijs de hoogte in. Door de extreem lage leningen konden de kopers daar voor een groot stuk in meegaan. Maar dat verhaal loopt nu op z’n einde. De banken speelden in op de hierboven vermelde (en niet zo verrassende) zet van de ECB en lieten hun rentes serieus stijgen. Zo is de gemiddelde vaste rente op een lening van 25 jaar sinds begin 2022 gestegen van 1,6% naar bijna 2,6%. Onder de 3% blijven, wordt binnenkort een echt huzarenstukje.
Het kost nu dus een pak meer om te lenen en daarom zijn de mensen niet geneigd om te kopen. Velen onder ons hopen immers dat de rentes opnieuw zullen dalen. Nochtans is de voorspelling van een grote bank als BNP Paribas Fortis dat de rentes tot het einde van 2023 enkel maar zullen stijgen… Ook andere experten houden vast aan die denkwijze.
 
M VASTGOED - HEULE

Wat dan met de huizenprijzen?

Net zoals er met de moed der wanhoop wordt gewacht op een daling van de rentes, zijn er ook veel potentiële kopers die verwachten dat de woningprijzen zullen zakken. Onderzoek van de KU Leuven toont aan dat -wanneer de rente laag staat- vastgoedprijzen over het algemeen zullen stijgen. Dit hebben we lange tijd in realiteit kunnen meemaken. Maar datzelfde onderzoek toont ook aan dat die correlatie veel minder sterk is wanneer de rente stijgt. In praktijk wil dat dus zeggen dat je er beter niet van uitgaat dat de huizenprijzen (sterk) zullen dalen.
 

Nu kopen is de boodschap!

Wie op dit moment een afwachtende houding aanneemt, dreigt dus twee keer te verliezen. Je zal immers nog meer moeten betalen aan de bank en het ziet er niet naar uit dat de woningprijzen snel zullen zakken. Het is dus absoluut niet aan te raden om het kopen van een huis of appartement nog langer uit te stellen, integendeel. Laat de huizenjacht maar beginnen!
 
Bekijk hier alvast ons aanbod.

Gerelateerde artikelen